عتبات نیوز/نشست خبری مجید نامجو، جانشین رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات و دبیر کمیته مشارکت‌های مردمی، اسکان و تغذیه اربعین حسینی امروز دوشنبه ۱۹ خردادماه در این ستاد برگزار شد.

نامجو در این نشست با اشاره به اینکه ستاد مرکزی اربعین به ریاست وزیر کشور با ۱۷ کمیته تشکیل شده است تا سفر خوبی برای زائران رقم بزند، گفت: یکی از این کمیته‌ها، کمیته اسکان و تغذیه است که مسئولیت آن برعهده ستاد بازسازی عتبات است.

وی از ساماندهی سه هزار موکب اربعین در کشور برای خدمت به زائران خبر داد و گفت: سال گذشته موفق شدیم هویت حقوقی که مواکب نیاز داشتند را محقق کنیم و بیش از سه هزار موکب شناسه ملی دریافت کردند و اکنون می‌توانند با هویت موکب حساب ارزی باز کنند و کمک‌ها و نذورات مردمی را دریافت کنند. در حال پیگیری معافیت مالیاتی مواکب نیز هستیم. 

جانشین رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات تصریح کرد: پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد اربعین امسال هوا گرم‌تر خواهد بود و مواکب باید آمادگی لازم را داشته باشند و لازم است مواکب از حالا آمادگی لازم را کسب و اقدامات مربوطه را انجام دهند.

انتقال ملزومات مواکب به عراق

وی با اشاره به اینکه معمولاً هر ساله از ۲۰ محرم مواکب اجازه انتقال ملزومات خود به عراق را دارند، گفت: ستاد توسعه و بازسازی عتبات تلاش دارد با هماهنگی‌های لازم حرکت عظیم کامیون‌ها به سمت خروج از کشور در مدت زمان کوتاهی انجام شود تا دچار عقب ماندگی از برنامه‌ها نشویم. همچنین هماهنگی‌های لازم برای برطرف کردن دعاوی مواکب انجام شده و مواکب نماینده‌ای در هر استان دارند که خودشان هیئت رئیسه آن را انتخاب کرده‌اند و با آنها در ارتباط هستیم. 

نامجو در خصوص بیمه خادمان مواکب نیز، گفت: یکی از موضوعات مهمی که باید حل شود بیمه خادمان مواکب است؛ ۲۰۰ هزار نفر به عنوان خادم با مواکب همکاری می‌کنند که لازم است بیمه آنها برقرار شود. بیمه خودروهای موکب‌داران در عراق نیز یکی دیگر از موارد مطرح شده است که تلاش شده در این زمینه اقدام شود. 

جانشین رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات و دبیر کمیته مشارکت‌های مردمی، اسکان و تغذیه اربعین حسینی در ادامه با اشاره به اینکه بیش از ۷۵ هزار موکب عراقی‌ در ایام اربعین به زائران ارائه خدمت می‌کنند، گفت: در مقابل این حجم گسترده از خدمات موکب‌های عراقی سه هزار موکب ایرانی رقم کمی است اما توصیه و تلاش ما برای راه‌اندازی موکب‌های اشتراکی با موکب‌داران عراقی است و در همین راستا ۳۳۸ موکب اشتراکی ایرانی ـ عراقی تشکیل شده است.

وی ادامه داد: موکب‌های عراقی محل راه‌اندازی موکب و تجهیزات لازم را دارند و موکب‌های ایرانی نیز از نذورات مردمی برخوردار هستند و باید تلاش شود با راه‌اندازی موکب‌های مشترک، موکب‌داران ایرانی و عراقی از امکانات همدیگر بهره‌مند شوند.

نامجو با اشاره به اینکه در سال جاری ۲۰۰ موکب جدید درخواست کرده‌اند که شناسه ملی دریافت کنند، گفت: این موکب‌ها ابتدا در ایران به زائران ارائه خدمت خواهند کرد تا توانمندی آنها بررسی شود پس از چند سال که در ایران خدمت کردند، در سال‌های بعد برای ارائه خدمت به عراق اعزام می‌شوند.

در ادامه، کاووس محمودی، مدیر اربعین ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات، گفت: ۱۲ موکب رسانه‌ای، ۱۲۱ موکب فرهنگی، ۳۴ موکب بهداشتی درمانی و ۱۵ موکب تخصصی در اربعین ۱۴۰۴ راه‌اندازی خواهد شد و تلاش داریم تعداد مواکب تخصصی مثل تأسیسات، مکانیک، تعمیر نانوایی‌ها و … را افزایش دهیم.

نامجو در خصوص مواکب دولتی نیز گفت: مواکبی به عنوان مواکب دولتی ثبت نمی‌کنیم؛ البته برخی ارگان‌ها از بازنشستگان خود برای راه‌اندازی موکب و خدمت به زائران بهره می‌گیرند. ارگان‌هایی مانند سازمان حج و زیارت، آستان قدس رضوی و … نیز براساس مأموریت ویژه‌ای که دارند در اربعین حضور و مأموریت خود را انجام می‌دهند که این ارگان‌ها با ستاد توسعه و بازسازی عتبات هماهنگ هستند تا هر جا نیاز و کمبود باشد خدمات ارائه دهند.

زمان آغاز فعالیت موکب‌ها

وی در خصوص زمان آغاز فعالیت موکب‌ها، گفت: تاریخ آغاز خدمات توسط ستاد مرکزی اربعین اعلام خواهد شد؛ البته به طور معمول خدمات موکب‌های اربعین عراقی از روز دهم صفر شروع می‌شود اما تلاش داریم تعدادی از موکب‌ها از پنجم صفر ارائه خدمات خود را آغاز کنند.

جانشین رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات اظهار کرد: موکب‌داران در سامانه اعلام می‌کنند چند روز و از چه تاریخی تا چه تاریخی می‌توانند خدمات ارائه کنند؛ ما نیز تلاش داریم براساس اعلام موکب‌ها، خدمات از روز دهم تا ۲۰ صفر ارائه شود؛ البته مواکبی را برای ارائه خدمات تا ۲۳ صفر که زائران ایرانی قصد بازگشت به کشور را دارند، در نظر می‌گیریم.

وی در پاسخ به این سؤال که خرید تجهیزات و مواد اولیه لازم برای تعذیه و اسکان زائران در عراق، از ایران صورت خواهد گرفت یا از کشور عراق، گفت: توصیه ما به موکب‌داران این است که مواد غذایی و اقلام را از عراق خریداری کنند. ستاد اسکان و تغذیه هر سال قیمت‌های مواد غذایی ایران و عراق را مقایسه و در اختیار موکب‌ها قرار می‌دهد تا بتوانند نحوه خرید را انتخاب کنند.

نامجو اضافه کرد: تلاش شد ارزی تهیه و در اختیار موکب‌ها قرار گیرد که البته امسال هنوز موفق به گرفتن این ارز نشده‌ایم اما توصیه اصلی این است که موکب‌داران ارز را تهیه و تا حد امکان اقلام مورد نیازشان را از عراق خریداری کنند.

نامجو در پاسخ به این سؤال خبرنگار ایکنا که پرسید برای کاهش اسراف و مدیریت درست منابع چه برنامه‌ای دارید؟ گفت: مهم‌ترین مسئله این است که موکب‌ها طوری مدیریت شوند که بهترین خدمات را ارائه کنند. قبلا مسئولان مواکب خودشان مکان موکب‌ها را انتخاب می‌کردند اما بسیاری از مکان‌هایی که قبلاً موکب‌های ایرانی در آن برپا می‌شد اکنون در طرح‌های توسعه عراق قرار گرفته و از دسترس خارج شده است بنابراین توصیه اکید ما این است که زودتر مواکب برنامه‌های خود را به ما اعلام کنند تا مکان استقرار موکب آنها را مشخص کنیم.

برپایی همایش‌های منطقه‌ای ویژه موکب‌داران

وی در ادامه از برپایی همایش‌های منطقه‌ای ویژه موکب‌داران خبر داد و گفت: سه همایش منطقه‌ای در اهواز، تبریز و مشهد برگزار شده و چهار همایش دیگر در تهران، شیراز، ایلام و کرمانشاه برگزار می‌شود تا بتوانیم با هماهنگی موکب‌داران اربعین خوبی رقم بزنیم.

نامجو به این مسئله نیز اشاره کرد که صحن حضرت زهرا(س) در نجف اشرف کاملاً تکمیل شده و در اختیار زائران اربعین قرار خواهد گرفت و گفت: ۷۵ درصد ساخت صحن حضرت زینب(س) نیز تکمیل شده و فضای خوبی برای استفاده زائران است. همچنین امسال نزدیک حرم امام حسین(ع) فضای ۳۰ هزار متر مربعی برای استقرار مواکب در نظرگرفته شده است.

وی ادامه داد: امکانات و خدمات مواکب هر سال ارتقا داده می‌شود و موکب‌داران عراقی در استفاده از تکنولوژی‌های جدید حتی پیشگام‌ترهستند. مردم نیز همیشه ایده‌های خوبی دارند و آماده دریافت این ایده‌ها هستیم. 

 

تاریخ انتشار 1404/03/19